Sabrina

Nick Drnaso

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Oppdag den gripende grafiske romanen «Sabrina» av Nick Drnaso, en finalist for Man Booker-prisen. Til tross for de enkle, rene illustrasjonene som minner om barnebøker, er innholdet langt fra barnelek. Historien utspiller seg mens unge Sabrina på mystisk vis forsvinner, og etterlater familien, vennene og kjæresten Teddy i en tilstand av terror og fortvilelse. Etter hvert som fortellingen skrider frem, står internett og sosiale medier i sentrum, og visker ut grensene mellom personvern og eksponering i vår stadig mer sammenkoblede verden. «Sabrina» etterlater leserne med en hjemsøkende virkelighetsfølelse, der tillit og sikkerhet er luksus som få har råd til.

Boken «Sabrina» har ingenting å gjøre med den kjente tenåringsheksa eller filmen med Audrey Hepburn i hovedrollen. Denne grafiske romanen for voksne har mottatt en rekke utmerkelser og ble nominert til Man Booker-prisen. Når det gjelder stilen, er tegningen enkel, men ryddig, med en likhet med pedagogiske bøker for barn. Karakterene er statiske og forventer ikke å finne muskuløse superhelter. Dialogen er knapp og svinger mellom banalitet og kvaler. Det brukes imidlertid narrative elementer som e-post og sosiale medier, som er sentrale i handlingen og temaene i boken.

Handlingen til «Sabrina» er alt annet enn festlig. Unge Sabrina forsvinner en dag i nærheten av hjemmet sitt i Illinois, og forårsaker forferdelse blant hennes familie og venner, som frykter at hun har vært offer for en kidnapper eller morder. På den annen side søker kjæresten hennes Teddy, kastet inn i en dyp depresjon, tilflukt i huset til vennen Calvin, som er soldat ved en hærbase i Colorado og også går gjennom en krise etter å ha blitt forlatt av kona og datteren. . Etter hvert som handlingen skrider frem, spiller Internett og sosiale nettverk en viktig rolle, og forverrer oppfatningen om at vi ikke kan bevare vår intimitet i en verden der vi paradoksalt nok kjenner hverandre mindre og mindre.

Boken etterlater en dyster følelse, spesielt med tanke på at forfatteren er knapt tretti år gammel. Selv om det kan være rom for håp, presenteres det som en befestet redutt, et privat fristed for mennesker med god vilje som må nøye seg med små fristed uten hat. Det er ingen åpen plass der vi kan leve i tillit med andre og uten frykt, som er hovedtemaet i boken. Dette kan være en refleksjon av dagens tid.

Boken «Sabrina» er verdt å lese på grunn av sin enkle, men ryddige tegnestil, som minner om barnebøker. Videre skaper bruk av vignetter med landskap og øde rom en unik og stemningsfull atmosfære. Denne visuelle estetikken kompletteres av statiske karakterer og dialoger som svinger mellom det banale og det plagsomme. Bruken av «nye» narrative elementer, som e-post og sosiale nettverk, tilfører også originalitet til handlingen. Denne boken tilbyr en unik og ødeleggende opplevelse, som inviterer oss til å reflektere over privatliv og frykt i den moderne verden.

Et av de negative punktene til at boken «Sabrina» kanskje ikke er verdt å lese, er den dystre og bitre følelsen den etterlater på slutten. Selv om det kan være et sted for håp, er dette mer et privat tilfluktssted for de med god vilje, snarere enn et åpent rom hvor man kan leve i tillit med andre og uten frykt. Denne følelsen av mistillit og frykt for andre er til syvende og sist et av hovedtemaene i boken og er kanskje ikke like hyggelig for de som leter etter en mer optimistisk og trøstende lesning.

Kritikk

Sabrina er en grafisk roman som utvilsomt har fått mye ros og anerkjennelse det siste året. Min erfaring med boka har imidlertid ikke vært så positiv som jeg forventet. Mens kunststilen er enkel, men detaljert, og de øde vignettene skaper en viss atmosfære, mangler karakterene liv og dybde. Jeg var skuffet over å finne dem så statiske og uinteressante, noe som gjorde det vanskelig for meg å få kontakt med historien deres.

I tillegg er dialogen i boken monoton og til tider irriterende. Selv om moderne narrative elementer som e-post og sosiale medier utforskes, klarer de ikke å kompensere for mangelen på følelser i samtalene. Disse elementene, i stedet for å berike handlingen, ser ut til å være tvungne og bidrar ikke så mye til den samlede historien.

Når det gjelder selve handlingen, må jeg si at det etterlot meg med en dyster og bitter følelse. Selv om jeg forstår at forfatteren ønsket å formidle temaet om mangel på intimitet i en stadig mer tilkoblet verden, mener jeg at boken ikke klarer å utvikle den effektivt. Temaet om frykt for andre er også tilstede, men det føles ikke utforsket nok.

Mangelen på dybde i karakterene, den monotone dialogen og det dystre plottet gjør at den ikke klarer å knytte seg effektivt til leseren.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.