Persepolis

Marjane Satrapi

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Dykk inn i den fengslende verdenen til «Persepolis» av Marjane Satrapi, en svart-hvitt grafisk roman som mesterlig formidler et bredt spekter av følelser samtidig som den gir en førstehåndsberetning om Irans nyere historie. Denne kraftige serien med fire bind, som starter med den iranske revolusjonen i 1979, følger hovedpersonen Marjie fra hennes uskyldige barndom til hennes formative år som ung voksen som studerer i utlandet. Forvandlingen er både traumatisk og berikende, da Satrapi vever en intim og hjerteskjærende fortelling som kaster lys over innvirkningen av sosiopolitiske endringer på hverdagen til iranske borgere. Avdekk den menneskelige siden av historien gjennom denne bemerkelsesverdige grafiske romanen.

Persepolis, skrevet av Marjane Satrapi, gjorde et dypt inntrykk på meg. Gjennom sin svart-hvite kunst klarer Satrapi å formidle en stor mengde følelser og lærer oss også om Irans nyere historie gjennom sin egen erfaring. Boken består av fire bind og begynner med den iranske revolusjonen i 1979, sett med forfatterens uskyldige og barnslige øyne. Etter hvert som historien skrider frem, er vi vitne til endringene som påvirker Marjie sitt daglige liv, helt frem til ungdomstiden og studietiden i utlandet. Denne opplevelsen er traumatisk, men også berikende for Satrapi.

Det som vil skille seg ut med denne tegneserien er måten den bringer oss nærmere grunnleggende historiske fakta, og viser oss hvordan sosiopolitiske endringer påvirker livet til den vanlige borgeren. Det er en øm, nær og samtidig hjerteskjærende visjon av Irans nyere historie.

Marjane Satrapi har andre bokanmeldelser på ULA : Kylling med plommer og broderi.

Hvis det er noe som gjør Persepolis av Marjane Satrapi verdt å lese, er det måten forfatteren klarer å formidle iransk historie på gjennom sitt uskyldige og barnlige blikk. Gjennom de fire bindene av denne tegneserien er vi vitne til endringene som hovedpersonens daglige liv opplever siden revolusjonens utbrudd i 1979. Dette svært personlige og nære perspektivet lar oss forstå hvordan sosiopolitiske hendelser påvirker vanlige folk. Persepolis er et ømt, men hjerteskjærende portrett av nyere iransk historie, og det gjør det til en sterkt anbefalt lesning.

Et negativt poeng hvorfor jeg ikke kunne anbefale å lese Persepolis er imidlertid på grunn av det sort-hvitt tegneserieformatet. Selv om dette kan være en interessant kunststil for noen lesere, synes jeg personlig at mangelen på farger begrenser muligheten til å formidle følelser og visuelle detaljer effektivt. I tillegg kan fraværet av farger gjøre lesingen monoton og mindre engasjerende for de som foretrekker en mer levende seeropplevelse.

Kritikk

Persepolis, den mest bemerkelsesverdige boken av den iranske forfatteren Marjane Satrapi, er et verk som etterlater et dypt inntrykk på leseren. Gjennom sine svart-hvitt-tegninger klarer Satrapi på mesterlig vis å formidle Irans nyere historie og de daglige erfaringene til hovedpersonen, som er forfatteren selv. Den iranske revolusjonen i 1979 og dens konsekvenser er utgangspunktet for denne historien, fortalt fra Satrapis uskyldige og barnslige perspektiv. Gjennom fire bind tar forfatteren oss med på en emosjonell reise gjennom livet, og viser oss endringene hun opplevde fra barndom til ungdom, inkludert hennes opplevelse av å studere i utlandet.

Det som skiller seg ut med Persepolis er måten Satrapi klarer å ta opp historiske hendelser på en måte som er tilgjengelig og kjent for leseren. Gjennom sin fortelling og sin tegnestil får han oss til å forstå hvordan sosiopolitiske endringer påvirker menneskers liv i det daglige. Det er et hjerteskjærende og rørende arbeid på samme tid, som gir oss en øm, men også rå visjon om iransk historie.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.