Pyongyang

Guy Delisle

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

«Dykk ned i den tankevekkende grafiske romanen «Pyongyang» av Guy Delisle, mens han kaster lys over sine opplevelser i den bortgjemte nasjonen Nord-Korea. Som representant for et fransk animasjonsselskap avslører Delisles detaljerte illustrasjoner og fortelling det restriktive regimet. mangel på individuell frihet og inngrodd ærbødighet for lederen. Til tross for det spennende emnet, kan Delisles tilsynelatende nedlatende perspektiv på landet og dets folk avdekke hvordan Pyongyang gir et unikt innblikk i det isolerte landet reiser spørsmål om kulturelle skjevheter og forståelse.»

Jeg har bestemt meg for å gjøre en anmeldelse av tegneserien «Pyongyang» av Guy Delisle, siden Santi nevnte det i sin kommentar til mitt første blogginnlegg. Forfatteren, en kanadier, dedikerer et av sine mest kjente verk til å vise sin visjon om det nordkoreanske kommunistregimet. Historien dreier seg om forfatterens ankomst til Nord-Korea som representant for et fransk animasjonsselskap. Gjennom tegneserien blir vi vist en detaljert beretning om hans opplevelser i landet, fra hans ankomst på flyplassen til hans besøk på forskjellige steder og hans forhold til lokale arbeidere.

Uten tvil er historien interessant og hver gang preges den av en tydelig kritikk av et regime som begrenser individuell frihet og har gjennomført massiv hjernevask av innbyggerne. Ifølge forfatteren er tilbedelse av lederen, lydighet og frykt for represalier innpodet i dem. Imidlertid lider tegneserien av det jeg anser som et altfor vestlig og sint utseende. Det er ikke noe øyeblikk hvor forfatteren slutter å vise sitt sinne over å måtte tåle et land han avskyr nesten fra det øyeblikket han lander. Denne overlegne holdningen, som noen ganger ser ut til å forakte de andre karakterene, gjør tegneserien mindre interessant, som kunne vært mye mer uten å miste sin kritiske ånd mot virkeligheten.

Det positive poenget som gjør Guy Delisles bok «Pyongyang» verdt å lese, er dens evne til å gi et detaljert og realistisk syn på det nordkoreanske kommunistregimet. Gjennom sine personlige erfaringer i Nord-Korea viser forfatteren oss begrensningene for individuell frihet, tilbedelsen av lederen og frykten for gjengjeldelse, og gir oss dermed et unikt perspektiv på et fascinerende, men kontroversielt land. Selv om forfatteren kan kritiseres for sitt overdrevent vestlige og sinte syn, trekker ikke dette bort at boken gir et interessant og avslørende blikk på den nordkoreanske virkeligheten.

Det som er bra med «Pyongyang» er at det gir oss et detaljert blikk på det nordkoreanske kommunistregimet og viser oss trinnene forfatteren tar for landet, samt forholdet hans til lokale arbeidere. Det negative med denne boken er imidlertid at forfatterens perspektiv er overdrevent vestlig og ser ut til å være lastet med konstant sinne mot kulturen og landet han befinner seg i. Denne overlegenhetsholdningen gjør verket mindre interessant og kunne vært utforsket på en mer balansert og kritisk måte. Til tross for dette er det fortsatt interessant lesning, om enn med noen forbehold.

Kritikk

Pyongyang, tegneserien av Guy Delisle, er et ekstremt interessant verk som viser oss hans visjon om det nordkoreanske kommunistregimet. Gjennom sin detaljerte beretning om sine opplevelser i Nord-Korea, klarer forfatteren å formidle en åpen kritikk av et regime som begrenser individuell frihet og har utført massiv hjernerensing på innbyggerne. Etter min mening trekker imidlertid den vestlige tilnærmingen og forfatterens konstante sinne ned tegneseriens interesse. Til tider ser det ut til at Delisle plasserer seg over de andre karakterene, noe som tar vekk fra dybden i stykket. Til tross for dette er Pyongyang fortsatt interessant lesning, om enn med forbehold.

Delisle klarer å formidle til oss undertrykkelsen og begrensningene som innbyggerne møter, samt den konstante overvåkingen og frykten som eksisterer i landet. Imidlertid kan den vestlige holdningen og konstante sinnet til forfatteren være litt mye, noe som får tegneserien til å miste litt av troverdighet. Noen ganger ser det ut til at Delisle er mer interessert i å fremheve sin egen overlegenhet enn å tilby et balansert syn på virkeligheten. Til tross for dette anser jeg Pyongyang som et anbefalbart verk for de som er interessert i å lære mer om livet i Nord-Korea og effekten av et autoritært regime på samfunnet.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.