Åpen by

Teju Cole

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Oppdag den fengslende «falske» romanen Åpen av Teju Cole, som på mesterlig vis utforsker dypet av urban eksistens uten en tradisjonell handling. Mens psykiateren Julius vandrer gjennom gatene i New York og Brussel, reflekterer han over sine naboer, venner, pasienter og sin nigerianske arv, og finner forbindelse i stedet for isolasjon blant høye bygninger. Ved å fordype seg i emner som rase, identitet og kjølvannet av 9/11, forvandler Cole hverdagslige opplevelser til dype tematiske reiser, og lager en tankevekkende utforskning av den «åpne byen». Denne flerprisvinnende boken vil garantert etterlate et varig inntrykk.

«Åpen by» er en sterkt anbefalt roman som har mottatt en rekke priser og gode plasseringer på årsavslutningslister. Selv om argumentasjonen kan virke merkelig og lite overbevisende ved første øyekast, trenger du ikke bare lese klaffen for å avgjøre om denne boken er verdt å lese. Hovedpersonen i historien er en psykiater av nigeriansk opprinnelse som går gjennom forskjellige steder i New York og Brussel, bare i selskap med sine sansninger og tanker, og menneskene han møter ved en tilfeldighet. Gjennom en lyrisk og urban fortelling klarer forfatteren, Teju Cole, å hente ut stor nytte av dette tilsynelatende enkle premisset. Hovedpersonen, Julius, reflekterer over sine naboer, venner, pasienter, medarbeidere, familien og fortiden i Nigeria. Til tross for sin frivillige ensomhet midt i en by full av store bygninger, føler han seg ikke fortvilet eller fremmedgjort.

Det er vanskelig å definere nøyaktig hva Teju Cole oppnår med denne «falske» romanen, som mangler et sentralt plott, men har mange underplott. I stedet for å fordype seg i eksistensialistiske spørsmål om ensomhet midt i det urbane samfunnet, snakker forfatteren om utmattende prosesser avledet fra å begi seg gjennom ukjente gater og utmattende ettermiddager på jobben. Den fordyper også hovedpersonens afrikanske opprinnelse, og presenterer byen som et åpent felt å utforske. Romanen utspiller seg rundt ideen om en «åpen by», der ett landskap erstatter et annet, men forblir usikkert og ugjestmildt. Teju Cole klarer å koble sammen overraskende dype temaer gjennom hovedpersonens vandringer, som virkningen av 11. september i New York, oppfatningen av rase i en hvit verden, rasebrorskap, Mahler, Europas forfall, fundamentalisme, Holocaust og Nigeria. Hvert kapittel er en vandring med hjemkomst, nummerert som om de var historier fra en samling, men forent av en felles linje som går gjennom hele romanen.

«Open City» er verdt å lese for måten forfatteren, Teju Cole, klarer å skildre bylivet og opplevelsen av å vandre gjennom byen på en lyrisk og realistisk måte på samme tid. Gjennom tankene og møtene til hovedpersonen Julius utforskes dype temaer som ensomhet, identitet og menneskelig tilknytning. Cole klarer å skape en unik atmosfære full av intelligente refleksjoner og skarpe observasjoner om livet i byen. Skrivestilen hans fenger leseren fra første side og omslutter dem i en tilsynelatende enkel, men meningsfull historie. «Åpen by» er en roman som fordyper deg i en kompleks verden og får deg til å reflektere over universelle temaer på en dyp og rørende måte.

Det eneste negative punktet hvorfor «Åpen by» ikke ville være verdt å lese, er at den ikke har et definert sentralt plot, som kan desorientere noen lesere som er vant til mer konvensjonelle historier. Denne mangelen på et sentralt plot blir imidlertid oppveid av dusinvis av underplott som utvikler seg gjennom hele boken, og gir en rik og variert leseopplevelse. Videre klarer forfatteren å koble sammen temaer av stor betydning og dybde, som 9/11, rasebrorskap, europeisk dekadanse og Holocaust, uten å falle i en overdreven ideologisk byrde. Til tross for denne mangelen på et tydelig sentralt plot, er «Åpen by» et praktfullt førsteverk fra en forfatter med en lyrisk og innsiktsfull stil.

Kritikk

«Åpen by» er en roman som overrasker for sin tilsynelatende mangel på sentralt plot, men som klarer å fange leserens oppmerksomhet og interesse gjennom delplott og dype refleksjoner. Hovedpersonen, Julius, er en psykiater av nigeriansk opprinnelse som går i gatene i New York og Brussel, med det eneste selskap av hans tanker og sensasjoner. Til tross for den tilsynelatende ensomheten han befinner seg i, klarer forfatteren å formidle en følelse av ro og verdslighet i tankene. Julius reflekterer over sin familie, sine venner, sine pasienter og sin fortid i Nigeria, uten å falle inn i den typiske eksistensialistiske kvalen som vanligvis følger med urbane historier. Det er interessant måten Teju Cole blander lyriske elementer på med hverdagslivet i byen, og oppnår en unik og fascinerende kombinasjon.

I tillegg til mangelen på et sentralt plot, er en annen egenskap som skiller seg ut i denne romanen dens evne til å ta opp dype og høyst relevante temaer på en subtil måte og uten overdreven ideologisk belastning. Fra såret 11. september i New York, til rasebrorskap, Europas forfall og fundamentalisme, klarer Cole å flette disse temaene sammen på en overraskende sammenhengende måte. Gjennom Julius sine turer leder forfatteren oss også til å reflektere over problemstillinger som Holocaust og flerkulturell identitet. Hvert kapittel fungerer som en vandring med hjemreise, og selv om de kunne tolkes som selvstendige historier, er det en felles linje som forener hele romanen. «Åpen by» er uten tvil et praktverk og et imponerende første fullengderverk fra en forfatter som fortjener oppmerksomhet.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.