Carrie

Stephen King

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Avdekk den sjokkerende historien om Carrie White i Stephen Kings debutroman «Carrie». Denne historien om en ensom, særegen ung kvinne som har telekinetiske krefter vil holde deg på kanten av setet. Carrie blir utsatt for konstant mobbing og overgrep fra klassekameratene, noe som til slutt fører til at hun bruker sine ekstraordinære evner til å ta hevn. I mellomtiden øker hennes religiøse fanatiske mor bare hennes lidelse og galskap. Etter hvert som historien utfolder seg, ser vi hvordan Carries oppvekst og traumatiske opplevelser former hennes personlighet og evner. Til slutt sitter vi igjen og spør hvem det virkelige monsteret er: mobberne eller Carrie selv. Til tross for kontroversen og sensuren den sto overfor, ble «Carrie» hyllet for sin originalitet og utforskning av mobbing. Med sin gripende historie og tankevekkende temaer er denne boken ikke å gå glipp av.

Boken «Carrie» av Stephen King ble utgitt i 1974 og er den første romanen forfatteren skrev, selv om den ikke var den første som ble utgitt. Denne boken forteller historien om Carrie White, en sjenert, ensom og særegen ung kvinne som utsettes for konstant ydmykelse og overgrep fra klassekameratene. Det de ikke vet er at Carrie besitter kraften til telekinesis, som lar henne flytte objekter med sinnet.

Romanen tar for seg temaer som mobbing og vold på skolene, og viser hvordan konstant overgrep og erting får Carrie til å utnytte og bruke kreftene sine til å hevne seg på mobberne sine. Moren hans, en religiøs fanatiker, bidrar også til hans lidelse og galskap.

Gjennom historien avsløres Carries sanne natur og hvordan miljøet hun vokste opp i og de traumatiske opplevelsene hun levde formet hennes personlighet og evner. Romanen reiser spørsmålet om hvem monsteret egentlig er: de som trakasserer Carrie eller hovedpersonen selv.

Boken var svært kontroversiell og sensurert på den tiden, men den ble også hyllet for sin originalitet og måten den tar opp spørsmål som mobbing. Selv om den har blitt tilpasset til film ved flere anledninger, mener forfatteren at 1976-versjonen er den beste, og fremhever prestasjonen til Sissy Spacek og Julianne Moore i rollen som Carries mor.

Uten tvil er et av de positive punktene som gjør Carrie verdt å lese måten Stephen King tar opp spørsmålet om mobbing og trakassering på. Gjennom historien om Carrie White viser forfatteren oss på en sjokkerende og realistisk måte de ødeleggende konsekvensene som mobbing kan ha på en persons liv. King klarer å skape et undertrykkende og grusomt miljø der leseren føler seg fullstendig oppslukt, og skaper stor empati overfor hovedpersonen. I tillegg legger måten forfatteren fremstiller Carries mor, Margaret White, som en skummel, fanatisk figur et ekstra skrekklag til historien.

Selv om Carrie er en roman som har klart å fange oppmerksomheten min og som jeg anser som strålende i mange aspekter, er det et negativt poeng som kan føre til at enkelte lesere ikke finner boken verdt å lese. Dette aspektet er nivået av vold som er tilstede i historien. Gjennom hele romanen beskrives ekstremt grusomme og urovekkende hendelser og scener, spesielt i forhold til Carries mobbing og hevn. Disse beskrivelsene kan være vanskelige å fordøye for de som er følsomme for grafisk vold.

Kritikk

Carrie er en roman som har etterlatt meg med blandede følelser. På den ene siden må jeg innrømme at historien skapt av Stephen King er veldig interessant og original, spesielt på utgivelsestidspunktet. Måten den fremstiller mobbingen og grusomheten til Carries klassekamerater er rå og urovekkende, og får oss til å reflektere over viktigheten av å behandle andre med respekt og empati. I tillegg tilfører Carries telekinetiske evner et skrekkelement som løfter handlingen og skaper sjokkerende og overraskende øyeblikk.

Jeg må imidlertid også fremheve at romanen har noen aspekter som ikke helt overbeviste meg. For det første kan måten plottet utvikler seg på være litt treg til tider, noe som gjør lesingen litt tung til tider. I tillegg, mens noen karakterer er godt utviklet og interessante, virker andre litt grunne og mangler dybde.

Når det gjelder filmatiseringer, må jeg innrømme at den originale 1976-versjonen regissert av Brian De Palma er overlegen den nyere. Sissy Spaceks opptreden som Carrie er rett og slett eksepsjonell og klarer perfekt å formidle sårbarheten og den interne plagen til karakteren. Jeg må imidlertid innrømme at Julianne Moore gjør en beundringsverdig jobb som Carries fanatiske og uhengslede mor.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.