«Take Care of Mother» av Shin Kyung-Sook er en gripende og tankevekkende utforskning av kompleksiteten i familieforhold og utviklingen av det koreanske samfunnet. Når Park So-nyo, en seksti år gammel kvinne, forsvinner på en togstasjon, legger familien hennes ut på en desperat leting som avdekker dyptliggende følelser og minner. Gjennom familiens refleksjoner tilbyr romanen et panoramautsikt over Koreas transformasjon de siste fem tiårene, fra modernisering og krig til globalisering. Med sitt intrikate plot og skarpe oppmerksomhet på fortellerteknikk, er «Ta vare på mor» en dyp og rørende undersøkelse av den menneskelige tilstanden som ikke bør gå glipp av.
Jeg kom over denne boken anbefalt av Felipe fra Eurowon-bloggen, og det viser seg at det er en svært vellykket roman over hele verden. Forfatteren, Shin Kyung-Sook, ble den første kvinnen som vant «Man Asian Literary Prize» takket være dette verket. Romanen tar for seg et emosjonelt tema uten å falle inn i sentimentalitet eller melodrama, og gjennom den tilsynelatende mindre historien om Park So-nyos forsvinning viser den panoramaet av det koreanske samfunnet de siste femti årene.
Historien begynner med forsvinningen av Park So-nyo, en sekstini år gammel kvinne, på en togstasjon. Etter hvert som barna og mannen hennes legger ut på et stadig mer desperat søk etter henne, viser romanen refleksjonene, minnene og følelsene som denne forsvinningen provoserer frem i hver av karakterene. Fortellingen fokuserer på de ulike øyeblikkene i familiens liv, deres anger og harme, og de kompliserte relasjonene som forener dem. Gjennom deres liv vises også utviklingen av Korea, fra moderniseringen og krigen til globaliseringens ankomst.
Forfatteren unngår å falle i melodrama og presenterer en trist, men realistisk og velskrevet roman. Oppmerksomheten til fortellerteknikken og konstruksjonen av et komplekst univers av karakterer og situasjoner skiller seg ut. Selv om det kanskje ikke er lett å lese, er det en god måte å nærme seg koreansk litteratur på. «Vennligst ta vare på mamma» er en roman som kan gis som en gave, spesielt til mødre og døtre, og formidler en viss beklagelse over den raske glemmen av ofrene fra tidligere generasjoner.
I «Please Take Care of Mom» klarer Shin Kyung-Sook realistisk og delikat å skildre de komplekse familieforholdene og utviklingen av det koreanske samfunnet de siste femti årene. Gjennom forsvinningen av familiens mor fordyper forfatteren oss i minnene og følelsene til hver av karakterene, og viser anger, harme og refleksjoner. Det som gjør denne romanen virkelig fascinerende er måten den unngår å falle inn i melodrama, med fokus på viktige øyeblikk i familiens liv og utviklingen av landet, uten å falle i unødvendige detaljer. Videre er verket meget velskrevet og tar vare på fortellerteknikken, og skaper et komplekst univers av karakterer og situasjoner som står leseren svært nær.
Til tross for alle egenskapene som «Vennligst ta vare på mamma» presenterer, er det ett poeng som jeg anser som negativt, og som kan føre til at noen ikke finner boken attraktiv nok til å lese den. Etter min mening lider romanen av en langsom fortelling i mange øyeblikk, noe som kan være kjedelig for de leserne som leter etter et mer dynamisk og smidig plot. Selv om jeg forstår at forfatteren bruker denne strategien for å skape en langsom og reflektert atmosfære, kan det for noen lesere være et hinder for deres glede av historien.
Kritikk
«Vennligst ta vare på mamma» er en bok som kom i mine hender takket være en anbefaling, og jeg må si at den ikke skuffet meg i det hele tatt. Denne romanen av Shin Kyung-Sook har blitt en verdensomspennende suksess, og det er ikke så rart. Med et tilsynelatende enkelt plot klarer forfatteren å ta oss inn i panoramaet av det koreanske samfunnet de siste femti årene. Forsvinningen av Park So-nyo, en seksti-ni år gammel kvinne, på en togstasjon i Seoul, viser oss ikke bare angsten og desperasjonen til barna og mannen hennes etter å finne henne, men fordyper oss også i refleksjonene og følelsene til hver av karakterene.
Et av aspektene jeg likte best ved denne romanen er at den unngår å falle inn i lett melodrama. Forfatteren tar opp emosjonelle temaer, men hun gjør det på en realistisk og delikat måte. Videre, gjennom familiens liv, er vi vitne til utviklingen av Korea, fra krigen og delingen av landet til globaliseringens ankomst. Men det som skiller seg mest ut i denne historien er kontrasten mellom moren, en bondekvinne som elsker tradisjoner, og datteren, en vellykket urban og globalisert forfatter. Dette får oss til å reflektere over hvordan det koreanske samfunnet har endret seg og til å sørge over det raske tapet av tidligere generasjoners verdier og ofre.
«Vennligst ta vare på mamma» er en trist roman, men ikke en tåretrekker. Den er veldig godt skrevet og forfatteren demonstrerer sin evne til å skape komplekse karakterer og interessante situasjoner. Jeg vil ikke si at det er lett å lese, men det er definitivt verdt det. Det er et verk jeg vil anbefale, spesielt til mødre og døtre, og det kan også være en god introduksjon til koreansk litteratur. For alt dette kan jeg bare gi den en sterkt anbefalt vurdering og takke Felipe for å anbefale denne boken til meg.
0 Kommentarer
På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.