Er mor død

Vigdis Hjorth

En anmeldelse av Silje Berg

«Er mor død» av Vigdis Hjorth er en medrivende roman som fordyper livet til Johanna, en kunstner som vender tilbake til Norge etter tre tiår med å bo i USA med ektemann og sønn. Historien følger Johannas forsøk på å forstå fortiden hennes og gjenopprette kontakten med hennes fremmedgjorte mor og søster, Ruth, etter ektemannens død. Fortellingen vever seg mellom nåtid og fortid, og gir glimt av Johannas barndom, inkludert minner om morens sykdom og det anstrengte forholdet mellom mor og barn. Disse tilbakeblikkene gir verdifull kontekst og innsikt i årsakene til bruddet mellom Johanna og moren. Utforskningen av temaer som å leve uten livsløgner, å holde tilbake følelser, hemmeligheter, skam og forholdet mellom kunst og virkelighet gjør dette til en tankevekkende og engasjerende lesning.

«Er mor død» av Vigdis Hjorth er en gripende roman som fordyper livet til Johanna, en kunstner som vender tilbake til Norge etter flere tiår med å bo i USA med ektemann og sønn. Historien dreier seg om Johannas forsøk på å forstå fortiden hennes og få kontakt med moren og søsteren hennes, Ruth, etter ektemannens død.

Romanen begynner med å introdusere Johanna, en kvinne som har bodd borte fra hjemlandet i tretti år. Hennes retur til Norge markerer en selvoppdagelsesreise der hun prøver å komme til enighet med fortiden sin og bygge bro mellom hennes nåværende liv og barndomsminnene. Fortellingen vever seg mellom nåtid og fortid, og gir tilbakeblikk fra Johannas barndom, inkludert minner om morens sykdom og det anstrengte forholdet mellom mor og barn. Disse tilbakeblikkene gir verdifull kontekst og innsikt i årsakene til fremmedgjøringen mellom Johanna og moren.

Johannas mor er en betydelig karakter i romanen, til tross for hennes fravær i enkelte deler av historien. Johannas forsøk på å få kontakt med moren igjen utgjør et avgjørende aspekt av fortellingen. I mellomtiden er faren hennes en fjern figur, og Ruth, søsteren hennes, er en av personene Johanna gjentatte ganger prøver å komme i kontakt med.

Utforskningen av temaene om å leve uten livsløgnen, og tilbakeholding av følelser, hemmelighold og skam står sentralt i romanen. Johannas søken etter forståelse hemmes av fraværet av folk til å svare på spørsmålene hennes, noe som tvinger henne til å forestille seg mulige svar.

Johannas installasjon i en tømmerhytte i skogen byr på noen av de mest overbevisende sekvensene i romanen. Disse øyeblikkene av forbindelse med naturen gir en sterk kontrast til den følelsesmessige uroen i den primære fortellingen, og tilbyr øyeblikk av fred og refleksjon.

Forholdet mellom kunst og virkelighet er et annet sentralt tema i «Er mor død». Romanen utforsker kunstens innvirkning på livene våre og tvangen som driver en kunstner til å praktisere håndverket sitt. Disse temaene gir et spennende og tankevekkende motpunkt til den primære fortellingen.

Avslutningsvis er «Er mor død» en kraftfull og reflektert roman som gir en dyp utforskning av forholdet mellom mor og barn. Romanens karakterer er velutviklede og engasjerende, og gir et tankevekkende innblikk i kompleksiteten i familiedynamikken. Temaene kunst, virkelighet og natur gir et spennende og reflektert motpunkt til den primære fortellingen.

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «Er mor død» av Vigdis Hjorth for dens tankevekkende utforskning av forholdet mellom mor og barn. Denne romanen tilbyr et dypdykk i kompleksiteten i familiedynamikken, med karakterer som er velutviklede og engasjerende. Fortellingens fokus på å gjenopprette forbindelsen til fortiden og forstå ens identitet vil gi gjenklang hos lesere som liker introspektive historier. Hjorths evne til å veve sammen temaer som familie, identitet og kunst gjør denne boken til en overbevisende lesning som vil etterlate et varig inntrykk.

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «Er mor død» av Vigdis Hjorth for dens tankevekkende utforskning av forholdet mellom mor og barn. Denne romanen tilbyr et dypdykk i kompleksiteten i familiedynamikken, med karakterer som er velutviklede og engasjerende. Fortellingens fokus på å gjenopprette forbindelsen til fortiden og forstå ens identitet vil gi gjenklang hos lesere som liker introspektive historier. Hjorths evne til å veve sammen temaer som familie, identitet og kunst gjør denne boken til en overbevisende lesning som vil etterlate et varig inntrykk.

Kritikk

Jeg likte å lese «Er mor død» av Vigdis Hjorth. Romanens utforskning av forholdet mellom mor og barn var både tankevekkende og følelsesmessig resonant. Forfatteren gjorde en utmerket jobb med å skildre kompleksiteten i familiedynamikken, og jeg fant meg selv investert i Johannas reise med selvoppdagelse og gjenforbindelse med fortiden hennes.

Et av aspektene jeg satte mest pris på ved boken var de sensuelle sekvensene der naturen ga en kontrast til følelsene i den primære handlingen. Disse sekvensene var et kjærkomment tillegg og la et lag med dybde til historien. I tillegg var diskusjonene om kunst og virkelighet spennende og tankevekkende, og ga et unikt perspektiv på kunstens rolle i livene våre.

Romanens utforskning av konseptet med å leve uten livsløgn, tilbakehold av følelser, hemmelighold og skam var også spennende. Jeg fant meg selv å reflektere over mine egne relasjoner og viktigheten av sårbarhet og autentisitet.

Alt i alt anbefaler jeg «Er mor død» til alle som søker en velskrevet og reflektert utforskning av familie, identitet og kunst. Karakterene engasjerer, og historien er både kraftfull og tankevekkende. Det er en roman som vil bo hos meg lenge.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.