Nemesis

Philip Roth

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

«Nemesis» av Philip Roth er en kraftig utforskning av en ung jødisk manns kamp mot polioepidemien i 1944. Bucky Cantor, dedikert til å ta vare på barn, hjemsøkes av en skyldfølelse når sykdommen sprer seg blant dem. I et forsøk på å gjøre det godt igjen, flytter han til en leir i Poconos-fjellene, bare for å få sykdommen innhentet.

«Nemesis» er en roman som forteller historien om Bucky Cantor, en ung jødisk mann fra Newark-området som er dedikert til å ta seg av barn under polioepidemien i 1944. Men å føle skyld for å ha smittet barna med sykdom, bestemmer seg for å gå på leir i Poconos-fjellene for å ta seg av andre barn. Til tross for innsatsen hans, innhenter polio ham og han blir en skikkelse plaget av skyld og ulykke. Romanen reiser også refleksjoner over Guds godhet og manglende evne til å finne tilflukt fra det onde. Selv om romanen har bibelske og tragiske overtoner, klarte den ikke å røre forfatteren, som mener at karakterene er for flate og at det er temaer og subplotter som kunne vært mer utviklet.

Det er mulig lesing av romanen i forhold til krig og sykdom som parallelle konfrontasjoner. Bucky Cantor mislykkes i begge, og dette forvandler ham til et kjønnsløst, impotent, passivt og ensomt vesen. Forfatteren mener at disse temaene kunne vært mer utviklet, siden forfatteren kun skisserer dem. Selv om romanen reiser spørsmål om ansvar og feighet, maskulin selvidentitet og skyldfølelsens selvdestruktive kraft, fordyper den seg ikke i dem.

Selv om romanen har gripende øyeblikk, som den usynlige poliopesten som plager byen og kvalen og skyldfølelsen som plager hovedpersonen, er karakterene for flate og det føles at det er viktige temaer som ikke er tilstrekkelig utviklet. Sammenlignet med forfatterens andre verk, som «I Married a Communist», «The Human Stain» eller «The Plot Against America», når ikke «Nemesis» samme nivå.

Et av de positive punktene som gjør Philip Roths «Nemesis» verdt å lese, er måten forfatteren tar opp skyldfølelsen og den indre kampen til hovedpersonen, Bucky Cantor. Etter hvert som historien utfolder seg, tar Roth oss inn i tankene til Bucky, som føler seg ansvarlig for spredningen av polioepidemien blant barna han har omsorg for. Dette temaet reiser dype refleksjoner rundt personlig ansvar, følelsen av skyld og grensene for kontroll over hendelser. Roth klarer intenst å formidle Buckys kvaler og følelsesmessige plager, og skaper empati hos leseren. Dette psykologiske aspektet så godt utforsket er et av aspektene som skiller seg ut i romanen og som gjør det verdt å fordype seg i lesingen.

Nemesis, av Philip Roth, er en roman som presenterer et interessant plot og dype refleksjoner over Guds skyld og godhet. Et av de negative punktene jeg finner er imidlertid mangelen på karakterutvikling. De ser alle ut til å være flate og stereotype, noe som gjør det vanskelig å få følelsesmessig kontakt med historien. Til tross for temaene som tas opp, trekker mangelen på dybde i karakterene ned romanens innvirkning og følelser, noe som gjør den ikke verdt å lese.

Kritikk

Nemesis av Philip Roth er en roman som, selv om den er god sammenlignet med andre forfattere, ikke skiller seg ut i forfatterens eget verk. Selv om den presenterer et interessant plot med bibelske overtoner, betyr mangelen på utvikling av karakterene og visse viktige temaer at historien ikke klarer å røre leseren dypt. Roth skaper et univers fullt av gode karakterer som ser ut til å bli straffet uten grunn av en urettferdig skjebne eller gud, noe som er noe forutsigbart og urealistisk.

Videre tar boken opp interessante paralleller mellom krig og sykdom, men klarer ikke å utnytte disse ideene fullt ut. Imidlertid er det fortsatt et akseptabelt alternativ for Roth-fans og de som liker historier med bibelske og tragiske undertoner.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.