Samtykket

Vanessa Springora

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

«Samtykke» av Vanessa Springora er et kraftfullt og gripende memoar som forteller forfatterens opprivende opplevelser av å være i et voldelig forhold til den anerkjente forfatteren Gabriel Matzneff da hun bare var 14 og han var 50. Gjennom hennes øyne avslører Springora manipulasjonen, psykologisk kontroll og selvslettingstaktikker brukt av Matzneff for å dominere henne. Mens hun forteller historien sin fra sitt perspektiv som en voksen kvinne, følger vi hennes reise med å søke etter den rette stemmen og plattformen for å fortelle historien hennes, samt virkningen av overgrepene på hennes voksne liv. «Samtykke», som må leses for sin urokkelige ærlighet og fordømmende kritikk av den litterære verdenens hykleri, er en livsviktig bok som knuser mytene rundt voldelige forhold og forsterker stemmen til en kvinne som snakker for sitt 14 år gamle jeg.

Boken «Samtykke» av Vanessa Springora er en selvbiografisk historie som forteller det voldelige forholdet hun hadde til den anerkjente forfatteren Gabriel Matzneff da hun var knapt 14 år gammel og han var 50. Gjennom hele romanen bryter Springora ned hendelsene og avslører mekanismene. brukt av Matzneff for å undertrykke henne, for eksempel manipulasjon, psykologisk kontroll og bortskaffelse av selvet. Denne delen av boken lar oss forstå sårbarhetssituasjonen den unge kvinnen befant seg i og avvikler mytene rundt «fritt valg».

Fortellingen er fortalt fra Springoras perspektiv i dag, nesten 50 år gammel. Slik sett er søkeprosessen og kampen for å finne den rette stemmen og stedet å fortelle historien din interessant. Den siste tredjedelen av boken utforsker effektene som dette overgrepet hadde på Springoras voksne liv, som depresjon, sinne, angst og skyldfølelse, samt hennes bevissthet og beslutning om å bringe frem i lyset og rapportere hva som skjedde, mer enn 30 år senere.

Boken «Samtykke» anbefales for sin hardhet og sin evne til å synliggjøre en virkelighet som er for akseptert og utbredt. Selv om strukturen til romanen kunne vært mer utviklet, gjør dens vitnemålsverdi, dens fordømmelse av hykleriet i den litterære verden og dens strenghet i fortellingen det til en viktig lesning for å forhindre at disse situasjonene skjer igjen. På den annen side er det essensielt fordi det demonterer mytene som omgir voldelige forhold og fremhever stemmen til en 50 år gammel kvinne som snakker gjennom den 14 år gamle jenta. Videre inneholder skrivestilen hennes en tilbakeholdenhet som forsterker råheten i hendelsene og forsterker identiteten til hovedpersonen.

Gjennom sin selvbiografiske beretning avslører Springora mekanismene som brukes av Matzneff for å utøve kontroll over henne og demonterer mytene rundt «fritt valg». Boken anbefales for sin hardhet og fordømmelse av hykleriet i den litterære verden, og den er essensiell fordi den avslører en virkelighet som er mer utbredt enn man vil tro og fremhever hovedpersonens stemme.

Det positive poenget som gjør boken «Samtykke» verdt å lese, er dens evne til å avsløre en virkelighet som er mer utbredt og akseptert enn vi vil tro. Denne boken demonterer mytene og stereotypiene rundt voldelige forhold og avslører manipulasjonen og sårbarheten som ofrene blir utsatt for. Videre er den skrevet på en fengende måte, med en kraftfull stil og et estetisk engasjement som forsterker faktaens råhet og gir stemme til forfatterens opplevelse.

Den negative siden av boken «Samtykke» er strukturen i romanen, som er basert på korte bilder eller scener som kunne hatt større utvikling og emosjonell ladning. Dette kan frustrere noen lesere som forventer en mer detaljert og dyptgående fortelling. Til tross for dette aspektet forblir boken verdig oppmerksomhet for sin verdifulle fordømmelse av hykleri i den litterære verden og dens betydning i kampen mot seksuelle overgrep.

Kritikk

«Samtykke» er en rystende og nødvendig selvbiografisk roman som åpent avslører en ubehagelig og urovekkende virkelighet. Gjennom stemmen til Vanessa Springora er vi vitne til det voldelige forholdet som fant sted mellom henne og forfatteren Gabriel Matzneff da hun var en tenåring på bare 14 år. Boken demonterer mytene og feilslutningene rundt «fritt valg» og avslører sårbarheten til en jente fordypet i et kultur- og familiemiljø som så ut til å akseptere pedofili som noe normalt.

Selv om boken er vanskelig å lese, anser jeg den som viktig lesning. Springora klarer å formidle på en klar og kraftfull måte de ødeleggende effektene som dette overgrepet hadde på hennes voksne liv, fra depresjon og angst til vanskeligheten med å påta seg rollen som offer. Videre skiller fordømmelsen av hykleriet i den litterære verden og bevisstheten om faktaene seg ut.

Strukturen i romanen kan imidlertid være et svakt punkt, siden den er bygget på bakgrunn av korte bilder eller scener som kunne hatt større utvikling. Til tross for dette anser jeg den som en meget velskrevet bok, der tilbakeholdenheten i stil og detaljer bidrar til råheten i hendelsene og understreker stemmen til den voksne kvinnen som snakker gjennom jenta som ble utsatt for overgrep.

Det er en bok som beveger oss og tvinger oss til å reflektere over straffriheten til overgripere og viktigheten av å gi en stemme til ofrene.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.