Ansiktene

Tove Ditlevsen

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Oppdag den hjemsøkende verdenen til Lise, hovedpersonen i Tove Ditlevsens «Ansiktene», mens hun blir besatt av ansiktene rundt henne og mistenker at de skjuler perverse realiteter. Midt i hennes voldsomme paranoia og avhengighet av piller, blir Lise overbevist om at mannen hennes har en affære med hjemmehjelpen deres, Gitte. Når hun er innlagt på sykehus for sin avhengighet, løsner Lises grep om virkeligheten, og visker ut grensene mellom det som er ekte og forestilt. Dykk ned i sinnet til en kvinne plaget av frykt og usikkerhet, og søker trøst bare gjennom kunsten og forfatterskapet. Ditlevsen skildrer mesterlig dybden av Lises kvaler, samtidig som den fremhever kreativitetens kraft som fluktmiddel. Til tross for de mange utfordringene hun møtte i livet, forble Ditlevsens urokkelige kjærlighet til å skrive hennes standhaftige følgesvenn.

Jeg oppdaget Tove Ditlevsens verk takket være hennes selvbiografiske trilogi «Københavnstrilogien», der hun forteller om livet sitt preget av en kald og fjern barndom, full av følelsesmessige mangler. Denne familiebakgrunnen hadde en innvirkning på kjærlighetslivet hennes, der hun fant seg fanget i et ekteskap fullt av usikkerhet og avhengighet, noe som førte til en avhengighet av piller. I «Ansiktene» fordyper forfatteren oss i hovedpersonens, Lise, besettelse av ansiktene som omgir henne, som hun mistror og ser på som masker som skjuler perverse realiteter. Historien dreier seg om Lises mistanke om at hennes hjemmehjelp, Gitte, er i et forhold med mannen sin og vil bli kvitt henne. Midt i sin avhengighet og paranoia blir Lise innlagt på sykehus for sin avhengighet av piller, hvor hun fordyper seg i en verden mellom virkelighet og delirium, plaget av hallusinasjoner og frykt. Boken viser oss kvalen til hovedpersonen som står overfor usikkerheten ved å ikke vite om det hun ser og hører er ekte eller et produkt av hennes fantasi. Å skrive blir hennes eneste utvei og frelse, siden hun er overbevist om at kunst hever henne over angst og lar henne være fri.

«Ansiktene» er en bok som perfekt utfyller Tove Ditlevsens selvbiografi, da den fiksjonaliserer frykten og de indre demonene som preget livet hennes. Hovedpersonen, Lise, er fordypet i en verden full av spøkelser og mistanker om ektemannens utroskap, som drar henne inn i et dypt indre kaos. Den eneste måten hun finner trøst på er gjennom kunst og skriving, som hun anser som sin sanne essens og frigjør henne fra sin indre pine. Til tross for ekteskapet, føler Lise seg ikke komfortabel, og noen ganger synes hun det til og med er overveldende. Denne romanen fordyper oss i hennes plagsomme verden og viser oss frykten og frykten som drev henne til galskap. Til tross for alle hindringene han møtte i livet, var Ditlevsen alltid tydelig på sin kjærlighet til å skrive.

Hovedpersonen, Lise, befinner seg involvert i en verden full av paranoia og mistenksomhet om ektemannens utroskap, og drar henne inn i et dypt indre kaos. Å skrive blir hans eneste redning og måte å frigjøre seg fra hans pine. Til tross for ekteskapet, finner ikke Lise lykken og føler seg til tider overveldet. Boken fordyper oss i sin foruroligende verden og viser oss hvilken betydning skriving har i forfatterens liv. Til tross for alle hindringene, beholdt Ditlevsen alltid sin kjærlighet til å skrive som noe urokkelig.

«Ansiktene» er en roman som er verdt å lese for sin evne til å formidle kvalen og forvirringen til en hovedperson som er fanget i sin egen frykt og tvangstanker. Gjennom sitt direkte og rå forfatterskap fordyper Tove Ditlevsen oss i en verden full av skiftende og mystiske ansikter, som gjenspeiler de indre plagene som hovedpersonen opplever gjennom historien. Dette aspektet, sammen med utforskningen av følelsesmessig avhengighet og søken etter frihet gjennom kunst, gjør denne romanen til en sjokkerende og kraftfull lesning.

Til tross for anbefalingen fra denne boken, er det et negativt poeng som ikke helt overbeviser meg, og det er at historien fokuserer for mye på hovedpersonens besettelse av ansiktene til menneskene rundt henne. Selv om det er interessant å utforske hvordan ansikter gjenspeiler følelsene og opplevelsene våre, blir det i dette tilfellet repeterende og blir litt slitsomt for leseren. Det hadde vært å foretrekke å gå dypere inn i andre aspekter av hovedpersonens liv, for eksempel hennes forhold til litteratur eller hennes kamp mot avhengighet.

Kritikk

«Ansiktene» av Tove Ditlevsen er en roman som fordyper seg i det plagede sinnet til hovedpersonen, Lise, og fordyper oss i en verden av kvaler og tvangstanker. Forfatteren klarer på mesterlig vis å formidle forvirringen og det indre kaoset som Lise lider, og gjør at leseren også fordyper seg i den labyrinten av tvil og frykt.

Den tilbakevendende bruken av ansikter som symbol på det skjulte og det ukjente er sjokkerende. Forfatteren utforsker ideen om at utseende kan være villedende og at ingenting er som det ser ut til. Denne ideen er spesielt til stede i Lises forhold til ektemannen og hushjelpen. Hennes mistanker om mulig utroskap utløser en rekke tvangstanker og vrangforestillinger som får henne til å stille spørsmål ved sin egen mentale helse.

Fortellingen, til tross for at den er i første person, lar ikke leseren være sikker på hva som er ekte og hva som er et produkt av Lises fantasi. Dette genererer en konstant følelse av usikkerhet og forvirring, men det får oss også til å identifisere oss med hovedpersonen og hennes frykt. Det er en roman som ikke etterlater oss likegyldige og inviterer oss til å reflektere over betydningen av virkeligheten og oppfatningen vi har av den.

Gjennom hovedpersonen får Tove Ditlevsen oss til å reflektere over menneskesinnets skjørhet og betydningen av sannhet og oppfatning i våre liv. Uten tvil et anbefalt verk for de som leter etter en lesning som får dem til å stille spørsmål og utforske virkelighetens grenser.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.