Døde jenter

Selva Almada

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Oppdag den hjemsøkende og tankevekkende «Døde jenter» av Selva Almada, en utforskning av uløste kvinnemord i Argentina. Med fokus på sakene til Sarita Mundín og María Luisa Quevedo, fordyper Almada fortiden, intervjuer familiemedlemmer, besøker åsteder og konsulterer en synsk. Til tross for at den ikke har kommet til en konklusjon, kaster bokens dystre tone og empati for ofrene lys over det pågående spørsmålet om kjønnsbasert vold i samfunnet, og etterlater leserne med en følelse av at det haster med å bekjempe machismo. Dette er et must for de som ønsker å øke bevisstheten sin og ta et standpunkt mot det vedvarende problemet.

Boken jeg absolutt vil anbefale er «Åndenes hus» av Isabel Allende. Det er ikke lett å lese på grunn av det smertefulle og nære innholdet det presenterer. Selv om hendelsene skjedde i Argentina for 40 år siden, dukker lignende situasjoner ofte opp i media, og samfunnet vårt er mer bevisst på dette problemet sammenlignet med de årene. Boken begynner med et minne om forfatterens ungdomstid, da drapet på Andrea Danne skjedde i hennes egen by. Derfra tar Selva Almada en avslappende omvisning i kvinnemordene som skjedde i Argentina, med spesielt fokus på sakene Sarita Mundín og María Luisa Quevedo, som også forblir uløste. Forfatteren fordyper seg i datidens filer og presse, intervjuer slektninger til ofrene, besøker stedene for hendelsene og konsulterer en synsk-tarot-leser på jakt etter svar, selv om hun ikke kommer til noen konklusjon om identiteten til ofre Den dominerende tonen i boken er tristhet og medfølelse for ofrene, samt fordømmelse av alle forbrytelser av denne typen som fortsetter å skje i dag. Almada presenterer oss for listen over mange andre kvinner som har blitt kidnappet, voldtatt og myrdet, ikke bare av fremmede, men også av partnere eller ektemenn. Det er en bok som etterlater oss med en følelse av hjelpeløshet og tristhet, siden den viser oss en hjerteskjærende virkelighet, men nødvendig å vite for å øke bevisstheten og kjempe mot machismoen som råder i samfunnet vårt.

En av grunnene til at denne boken utvilsomt er verdt å lese er på grunn av måten Selva Almada tar opp spørsmålet om kvinnemord i Argentina. Gjennom sin uttømmende forskning, intervjuer med familiemedlemmer og vitneforklaringer viser forfatteren oss den harde virkeligheten av disse forbrytelsene som fortsatt finner sted i dag. På en modig og fryktløs måte fordømmer Almada denne sosiale plagen, og skaper bevissthet og empati overfor ofrene. Gjennom pennen sin klarer han å formidle all smerten og sorgen som gjennomsyret disse sakene, og viser oss viktigheten av å fortsette å kjempe mot machismo og kjønnsvold.

Denne boken kan være vanskelig å lese på grunn av temaet den omhandler: kvinnemordene som fant sted i Argentina på 80-tallet og frem til i dag. Selv om forfatteren gjennomfører en omfattende etterforskning og presenterer vitnesbyrd fra ofrenes pårørende, kommer hun ikke til noen konklusjon om bakmennene i disse grufulle forbrytelsene. Dette kan være frustrerende for leseren som leter etter en løsning eller et definitivt svar. I tillegg kan tristheten og medfølelsen som formidles i boken være overveldende for noen lesere.

Kritikk

Denne boken er uten tvil en viktig anbefaling. Selv om den ikke er lett å lese, ikke på grunn av skrivestilen men på grunn av temaet den omhandler, viser den seg å være et smertefullt og nært arbeid. Selva Almada viser oss en hjerteskjærende virkelighet ved å fortelle kvinnemordene som skjedde i Argentina på 80-tallet og til og med i dag. Gjennom en reise gjennom drapene på Andrea Danne, Sarita Mundín og María Luisa Quevedo, fordømmer forfatteren ikke bare disse forbrytelsene, men gjør oss også oppmerksomme på den triste virkeligheten der mange kvinner lever og dør.

I denne boken gjennomfører Almada en grundig etterforskning, gjennomgår filer, intervjuer slektninger og besøker scenene for hendelsene. Selv om den ikke når noen konklusjon om bakmennene, er det viktige tonen i tristhet og medfølelse for ofrene som råder i fortellingen. Forfatteren viser oss den endeløse listen over kvinner som har blitt utsatt for kidnappinger, voldtekter og drap, ikke bare i hendene på fremmede, men også av deres partnere. Denne boken er ikke bare et sakprosaverk, men den overskrider forfatterens personlige «jeg» og blir en kollektiv historie, der alle kvinner er potensielle ofre for den rådende machismoen.

Selva Almada klarer å vise realiteten av kvinnemord i Argentina, og i forlengelsen, i andre land, på en hjerteskjærende måte og med et medfølende blikk mot ofrene. Uten tvil er denne boken en lesning som vi alle bør gjøre for å reflektere over dette problemet og se etter måter å bekjempe det.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.