Menn i min situasjon

Per Petterson

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

Oppdag den uhyggelig vakre verdenen til Per Pettersons «Menn i min situasjon», en roman som trekker paralleller til forfatterens eget liv. Følg Arvid Jansen, Pettersons alter ego, mens han navigerer etter kjølvannet av at kona forlot ham og tok deres tre døtre. Med prosa som vever seg mellom det harde i forlatelse og behovet for emosjonell støtte, fordyper Petterson dypet av Arvids ensomhet og søken etter mening med livet hans. Gjennom den komplekse og desorienterte karakteren til Arvid inviterer Petterson leserne til å reflektere over egne liv og erfaringer. Forbered deg på en introspektiv reise som utforsker forviklingene ved maskulinitet, relasjoner og den menneskelige tilstanden.

Per Petterson er en anerkjent norsk forfatter som har høstet internasjonal anerkjennelse for sine romaner. En av hans mest kjente bøker er «Å gå ut for å stjele hester», som hadde vært på min leseliste lenge. Imidlertid oppdaget jeg nylig hans siste verk, «Menn i min situasjon», og bestemte meg for at det var på tide å lese det. Sammenligningene med andre torturerte norrøne forfattere fascinerte meg enda mer, og jeg fordypet meg til slutt i deres verden.

Romanen har visse paralleller med forfatterens liv, ettersom Petterson også mistet mye av familien i en tragisk ulykke etter å ha publisert sin første roman. Hovedpersonen i verket, Arvid Jansen, opplever også en lignende situasjon, siden foreldrene dør og kona forlater ham og tar med seg deres tre døtre. Arvid blir Pettersons alter ego, og lar ham formidle sine bekymringer og refleksjoner gjennom karakteren. Etter hvert som historien skrider frem, tar Arvid oss ​​gjennom livet før separasjonen, og beskriver sitt mislykkede ekteskap og scener av et stadig fjernere forhold. Gjennom forholdet til døtrene hans ser vi imidlertid en annen side av hans personlighet, hvor kulde forvandles til varme. Til tross for dette føler Arvid seg fortapt og søker etter en hensikt med livet sitt.

Per Pettersons prosa navigerer mellom det harde ved forlatelse og behovet for emosjonell støtte. Forfatteren klarer å formidle den ensomheten og forlattheten som Arvid føler overfor seg selv og sitt liv. Verket reflekterer scener snarere enn et plot, noe som noen ganger får det til å virke litt langt og repeterende. Jeg fant også likheter i stil og erfaringer med arbeidet til Karl Ove Knausgård, spesielt i beskrivelsene av døtrene og det tafatte og tillitsløse forholdet mellom dem og hovedpersonen. Arvid er en kompleks og desorientert karakter, som takler en maskulinitetskrise og sliter med å finne sin plass i verden.

Per Petterson har evnen til å skrive om karakteren sin uten å beskrive ham, og lar leseren danne sin egen vurdering om ham. Gjennom hele fortellingen er det spenning og en følelse av at hovedpersonen blir dømt, enten av personene i boken eller av leseren selv. Arvid søker stadig etter begrunnelse for handlingene sine, men kommer til den triste konklusjonen at han rett og slett ikke vet hvordan han skal gjøre det bedre. Dette er hans sorg og hans trengsel, hans tilstand som mann i denne situasjonen.

Per Petterson viser nok en gang sin evne til å skape realistiske og komplekse karakterer, som får oss til å reflektere over egne liv og erfaringer. Selv om fortellingen til tider kan bli repeterende, fanger verket essensen av å være fortapt og desorientert i livet, og prøve å finne en vei videre. Jeg vil absolutt anbefale denne boken til de som liker nordisk litteratur og dype, intime historier.

Denne boken til Per Petterson, «Menn i min situasjon», er verdt å lese for forfatterens evne til å formidle ensomheten og følelsesmessig forlatthet til hovedpersonen. Gjennom ordene hans kan leseren føle mørket og tristheten som plager hovedpersonen. Petterson klarer å skape en atmosfære av håpløshet og pessimisme som virkelig er rørende. Det er et autentisk og hjerteskjærende portrett av livet til en mann tapt i seg selv og sin situasjon.

Selv om «Menn i min situasjon» av Per Petterson er en tilrådelig bok, er et negativt poeng som du kunne finne i boken mangelen på et tydelig plot. Boken fokuserer mer på hovedpersonens sinnstilstand og hans daglige opplevelser, noe som kan få fortellingen til å bli repeterende og føles som en rekke scener uten en klar tråd. Dette kan gjøre lesing litt kjedelig til tider. Men for de som liker å utforske karakterers psykologi og dykke ned i følelsene deres, kan dette aspektet av boken være interessant.

Kritikk

«Å gå ut å stjele hester» av Per Petterson er en roman som fengslet meg fra første stund. Den norske forfatterens prosa er presis og poetisk, og overfører følelser på en subtil, men virkningsfull måte. I dette verket utforsker Petterson temaet forlatelse og tap, gjennom livet til hans hovedperson, Arvid Jansen. Hovedpersonen står overfor vanskelige situasjoner, som foreldrenes død og forlatte kone og døtre. Denne serien med traumatiske hendelser fører ham til et liv i ensomhet og fortvilelse, og søker trøst i alkohol og flyktige forhold.

Det som vil skille seg mest ut med denne romanen er forfatterens evne til å formidle de dypeste og mørkeste følelsene til hovedpersonen. Arvid Jansen er en plaget mann, fortapt i livet og målløs. Hans smerte og tristhet er til å ta og føle på på hver side, og leseren kan ikke annet enn å føle empati for ham. I tillegg er måten Petterson beskriver Arvids forhold til døtrene på rørende og realistisk. Det er et rått portrett av foreldreskap og hvordan familieforhold kan falle fra hverandre.

Jeg må imidlertid også nevne at romanen til tider kan være litt repeterende og lang. Fortellingen om Arvids mangfoldige kjærlighetsforhold blir ensformig og får handlingen til å stagnere. Selv om jeg forstår at dette er en del av hovedpersonens selvoppdagelsesprosess, blir det til tider slitsomt å lese.

Per Pettersons prosa og hans evne til å formidle følelser gjør dette verket til en rørende og ettertenksom lesning. Selv om den har sine oppturer og nedturer, er det totalt sett en historie som etterlater et varig inntrykk på leseren.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.