Gå inn i den mystiske verdenen «Nattog til Lisboa» av Pascal Mercier, der et tilfeldig møte med en kryptisk bok fører en bernerprofessor på en transformativ reise til Lisboa. Når han fordyper seg i livet til forfatteren Amadeu de Prado, viskes grensen mellom virkelighet og fiksjon ut. Til tross for sine mangler med å levere et gripende plot og autentisk skildring av Lisboa, tilbyr Merciers roman engasjerende filosofiske refleksjoner over liv, tid og død. En spennende utforskning av selvoppdagelse og personlig transformasjon venter på den eventyrlystne leseren.
Natttog til Lisboa, opprinnelig utgitt på tysk med tittelen Nachtzug nach Lissabon i 2004, er en roman som forteller historien om professor Raimund Gregorius, kjent som Mundus, som er vitne til et mulig selvmordsforsøk på en bro i Bern. Etter å ha kjøpt en mystisk bok skrevet av en forfatter ved navn Amadeu de Prado, bestemmer Gregorius seg for å endre livet sitt og ta et tog til Lisboa, byen der Amadeu bodde. Men til tross for forventninger og gode anmeldelser av boken, er både reiseopplevelsen og romanen skuffende.
Selv om begynnelsen av romanen er lovende, med en lett sympatisk hovedperson og filosofiske refleksjoner over temaer som liv, tid og død, blir handlingen en kjedelig rekonstruksjon av personlige og familieforhold når det først kommer til Lisboa fange leserens interesse. I tillegg er det elementer som ringer falskt, som de overfladiske og turistaktige referansene til byen Lisboa og hvor lett Gregorius blir introdusert i Amadeus indre krets på så kort tid.
Selv om den har likhetstrekk med andre litterære verk, kommer den til kort i sammenligning. Til tross for dette er romanen lesbar og kan være interessant for noen lesere.
Et positivt poeng som gjør boken «Natttog til Lisboa» verdt å lese, er dens spennende og lovende begynnelse. Hovedpersonen, Raimund Gregorius, er vitne til et mulig selvmordsforsøk og bestemmer seg for å endre livet sitt, forlate alt og reise til Lisboa på jakt etter svar. I denne begynnelsen blandes elementer av intriger og filosofiske refleksjoner rundt liv, tid og død, noe som genererer en første interesse hos leseren. Selv om den påfølgende utviklingen av handlingen kan være skuffende og beskrivelsene av Lisboa overfladiske, gir begynnelsen av boken et interessant utgangspunkt for å fordype seg i historien.
Det viktigste negative punktet hvorfor «Natttog til Lisboa» ikke er verdt å lese, er at handlingen, til tross for at den starter på en interessant og lovende måte, forsvinner i en rekke intrikate personlige og familieforhold som er lite overbevisende og upålitelige. I tillegg er beskrivelsene av Lisboa og karakterene overfladiske og stereotype, noe som gjør at historien virker mer turistaktig enn autentisk.
Kritikk
«Boken Natttog til Lisboa, av Pascal Mercier, har etterlatt meg med en bittersøt smak. Selv om det er sant at den begynner på en lovende måte, med et interessant plot og karakterer som fanger leserens oppmerksomhet, ettersom handlingen skrider frem, er interessen. blekner. Hovedpersonen, Raimund Gregorius, bestemmer seg for å endre livet og legge ut på en reise til Lisboa etter å ha vært vitne til et mulig selvmordsforsøk og skaffet seg en bok av den gåtefulle forfatteren Amadeu de Prado inn i et intrikat nettverk av personlige og familieforhold som ikke klarer å knytte seg effektivt til leseren.
På den annen side synes jeg det er vanskelig å tro på enkelte sider ved handlingen. Hovedpersonen ankommer en ukjent by hvor han ikke snakker språket, men i løpet av få dager klarer han å gå inn i en annen persons indre krets, møte alle slektningene og oppdage hans dypeste hemmeligheter. Dette premisset er urealistisk og gjør det vanskelig å identifisere seg med historien. Videre høres beskrivelsene av Lisboa turistaktige og overfladiske ut, de formidler ikke ektheten og dybden som man forventer.
Den oppfyller ikke forventningene som genereres og blir en utilfredsstillende versjon av andre verk av sjangeren. «
0 Kommentarer
På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.