Proleterka

Fleur Jaeggy

En anmeldelse av Rebeca Tamboleo

«Proleterka» av Fleur Jaeggy er en uhyggelig utforskning av et far-datter-forhold, fortalt gjennom linsen til en reise inn i fortiden. Denne sveitsisk-italienske forfatterens særegne stil skaper en kvelende atmosfære som gjennomsyrer fortellingen, mens hovedpersonen forsøker å få kontakt med sin fjerne far. Den komplekse strukturen, veving mellom nåtid og fortid, kan være desorienterende, men den gir dybde til historien om en ung jentes søken etter selvoppdagelse. Ved å dykke ned i temaer som kommunikasjon, emosjonell avstand og viktigheten av menneskelig tilknytning, vil «Proleterka» la deg reflektere over vanskelighetene i forhold lenge etter at du har snudd den siste siden.

Denne boken var lenge på oppgavelisten min, men jeg vet ikke hvorfor, den endte opp med å bli glemt. Det ble nylig anbefalt til meg igjen, og jeg bestemte meg for å prøve det. Forfatteren, Fleur Jaeggy, er kjent for sin kalde og harde litterære stil, som plasserer henne nærmere østlige land. Hennes erfaring i litteraturens verden er omfattende, ikke bare som forfatter, men også som oversetter og samarbeidspartner med musikere. Hovedpersonen i boken tar oss med på en reise til fortiden, der hun husker en tur hun tok med faren, som hun hadde et fjernt forhold til. Denne turen, som varte i flere uker, ble en mulighet til å styrke forholdet og bli kjent med seg selv. Den trykkende og farlige atmosfæren på turen forteller oss imidlertid at det ikke blir en lett eller lykkelig reise. Fortellingen veksler mellom nåtid og fortid, noe som kan gjøre forståelsen vanskelig til tider. Videre bidrar ikke hovedpersonens kulde overfor seg selv og overfor faren til å skape empati hos leseren. Til tross for disse aspektene er historien interessant og reiser dype refleksjoner over livet og menneskelige relasjoner.

Verket er strukturert på en kompleks måte, og kombinerer nåtid med episoder fra fortiden på en uryddig måte. Forfatteren, Fleur Jaeggy, fordyper oss i en trykkende og dyster atmosfære, som skaper en konstant følelse av fare. Etter hvert som vi går videre i historien lærer vi detaljene i hovedpersonens liv og hennes forhold til faren, preget av avstand og mangel på kommunikasjon. Til tross for de negative sidene er det interessante elementer i romanen, som refleksjon over viktigheten av elementene som nærer livet vårt og den sene starten av en person.

Jeg vil fremheve som et positivt poeng ved denne boken måten Fleur Jaeggy skildrer de kompliserte og fjerne forholdet mellom karakterene på. Gjennom sin kalde og skjærende fortellerstil klarer Jaeggy å formidle den ensomheten og følelsesmessige isolasjonen som hovedpersonene opplever. Denne mangelen på forbindelse mellom dem skaper en trykkende og plagsom atmosfære som griper deg fra de første sidene. Forfatterens fokus på å utforske karakterenes psykologi og deres familiedynamikk gjør denne romanen til en introspektiv og dyp lesning.

Et negativt poeng som gjør at denne boken ikke er verdt å lese, er kompleksiteten i dens struktur og fortelling. Kombinasjonen av nåtid med fortidens usammenhengende og uordnede episoder, sammen med vekslingen mellom første og tredje person, gjør det vanskelig å forstå historien og gjør det vanskelig å ha empati med hovedpersonen. Dessuten gjør mangelen på dybde i reisen og fraværet av en tydelig følelsesmessig sammenheng lesningen mindre interessant enn forventet.

Kritikk

Denne boken, «Proleterka» av Fleur Jaeggy, er en kompleks og kald lesning. Selv om den har noen interessante aspekter, som utforskningen av forholdet mellom hovedpersonen og faren hennes under en reise sammen, er fortellingen fjern og lite tilgjengelig. I tillegg er den narrative strukturen og stilen noen ganger forvirrende, med hopp mellom nåtid og fortid og skifter i narrativt perspektiv.

Hovedpersonen er skildret på en rå og ensom måte, noe som gjør det vanskelig å føle med henne. Fortelleren ser også ut til å ta avstand fra seg selv ved å referere til seg selv i tredje person, noe som skaper en følelse av depersonalisering. I tillegg fokuserer handlingen både på hovedpersonens fortid og hennes reise, men jeg personlig synes reiseaspektet er mer interessant og skulle gjerne sett at det dykket dypere ned i det.

Selv om den har noen interessante øyeblikk, kan jeg personlig ikke betrakte den som en enestående lesning.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.