Mordet på Henrik Ibsen

Erlend O. Nødtvedt

En anmeldelse av Silje Berg

Dykk inn i Mordet på Henrik Ibsen, en sidesplittende reise gjennom Henrik Ibsens tidlige liv i 1851 Bergen. Når den aspirerende dramatikeren feilaktig utfordrer den anerkjente fiolinisten Ole Bull, oppstår kunstneriske sammenstøt med den lærde internasjonale figuren Herman Laading. Et sammenfiltret nett av teaterpolitikk utspiller seg mens Laading motvillig samarbeider med den ambisiøse unge Ibsen. Nødtvedt vever inn moderne kommentarer mens forfatteren EON diskuterer oppsetningen av et av sine stykker med teatersjef Stefan Larsson. En lokal spion holder øye med Ibsen på Sontums Hotel, og uventede vendinger bidrar til det humoristiske kaoset. Fylt med overveldende humor, historiske detaljer og bergensdialekt, er denne fortryllende boltringen gjennom Ibsens liv og teaterverden et herlig funn for de som setter pris på dens unike blanding av satire og lokal kultur.

Mordet på Henrik Ibsen, en roman av Erlend O. Nødtvedt, tar oss med på en humoristisk og regnvåt reise gjennom Henrik Ibsens tidlige liv i 1851 Bergen. Ibsen ankommer og hevder feilaktig ansettelse av Ole Bull ved Det norske Theater, noe som fører til kunstneriske fiaskoer og motstridende kunstsyn mellom Ibsen og den utdannede internasjonale skikkelsen Herman Laading. Som teatersjef og instruktør samarbeider Laading motvillig med den unge og tilknyttede Ibsen.

Historien utfolder seg i en moderne fortelling, der forfatteren, EON, kommuniserer med Stefan Larsson, en teatersjef, og diskuterer muligheten for å sette opp et av EONs skuespill. I mellomtiden øver teatret på An Italian Straahat, og regissøren er nølende med å inkludere Ibsen i prosessen. I Laadings fravær endrer Ibsen planene, noe som fører til ytterligere hindringer.

Laading kommer i en posisjon hvor han må dele sitt ansvar med den ambisiøse studenten Ibsen, som krever urfremføring av eget stykke som betingelse. En lokal person får i oppdrag å overvåke Ibsens aktiviteter på Sontums Hotel.

Gjennom hele romanen tar Nødtvedt for seg skuespillerkunsten og teaterverdenen i utvikling, og legger vekt på kunstens kollektive natur fremfor individuell tilbedelse. Romanen inneholder overdreven humor, action med usannsynlige vendinger, og en blanding av nøyaktige historiske detaljer, preget av bergensk dialekt og lokale referanser som kan utfordre ikke-bergenere.

Alt i alt syntes jeg Mordet på Henrik Ibsen var en herlig og morsom bok, som gir et underholdende perspektiv på Ibsens liv og teaterverden. Les denne romanen for dens humoristiske og absurde versjon av historisk fiksjon, spesielt hvis du kan sette pris på dens særegne blanding av satire og lokal kultur. Men hvis du foretrekker tradisjonelle fortellinger eller ønsker en seriøs utforskning av Ibsens tidlige år, er kanskje ikke denne boken noe for deg.

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «Mordet på Henrik Ibsen» av Erlend O. Nødtvedt for sin unike og underholdende tilnærming til historisk skjønnlitteratur. Denne boken gir et friskt og humoristisk perspektiv på Henrik Ibsens liv, og vever historiske detaljer sammen med en moderne fortelling. Nødtvedts overdrevne stil og absurde situasjoner gir en engasjerende og herlig leseopplevelse. Setter du pris på en blanding av humor og historiske fakta, og kan glede deg over noe som avviker fra den tradisjonelle fortellingen, så er «Mordet på Henrik Ibsen» et must å lese.

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «Mordet på Henrik Ibsen» av Erlend O. Nødtvedt for sin unike og underholdende tilnærming til historisk skjønnlitteratur. Denne boken gir et friskt og humoristisk perspektiv på Henrik Ibsens liv, og vever historiske detaljer sammen med en moderne fortelling. Nødtvedts overdrevne stil og absurde situasjoner gir en engasjerende og herlig leseopplevelse. Setter du pris på en blanding av humor og historiske fakta, og kan glede deg over noe som avviker fra den tradisjonelle fortellingen, så er «Mordet på Henrik Ibsen» et must å lese.

Kritikk

Jeg likte veldig godt å lese Mordet på Henrik Ibsen av Erlend O. Nødtvedt. Det var en forfriskende og underholdende versjon av historisk fiksjon som fikk meg til å humre og le hele veien. Måten Nødtvedt tilnærmet Ibsens tidlige liv med en burlesk og regnvåt stil tilførte et herlig lag av humor og absurditet som jeg syntes var ganske engasjerende.

Noe av det jeg satte mest pris på med denne romanen var hvordan den vevde historiske detaljer med en moderne ramme. Inkluderingen av en teatersjef ved navn Stefan Larsson i en moderne fortelling ga dybde og intriger til historien. Jeg likte også utforskningen av kunst og dens rolle i samfunnet, så vel som diskusjonene om kunstens kollektive natur versus individuell tilbedelse.

Hvis du leter etter en unik og underholdende vri på historisk skjønnlitteratur og Henrik Ibsens liv, anbefaler jeg denne boken på det varmeste. Det gir et engasjerende og humoristisk perspektiv på teaterverdenen og skuespillerkunsten. Men hvis du leter etter en seriøs og troverdig utforskning av Ibsens tidlige liv, eller en mer tradisjonell og grei fortelling, er kanskje ikke denne boken noe for deg.

En ting å huske på er at humoren, overdrivelsen og absurditeten i denne romanen kanskje ikke appellerer til alle. I tillegg, hvis du ikke er kjent med den lokale dialekten og referansene i Bergen, kan det være utfordrende å fullt ut forstå noe av humoren i romanen. Men hvis du er åpen for noe litt utenom det vanlige og kan sette pris på særhetene til denne boken, tror jeg du vil synes den er en herlig og underholdende lesning.

0 Kommentarer

På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Vi setter pris på ditt bidrag og ber deg respektere våre retningslinjer. Husk at felt merket med * er obligatoriske.