«SLIK skal vi VELGE VÅRE ofre» av Bjørn Vatne utforsker livet til Kjetil, en alenefar og reklamefagmann fra Ålesund, som sliter med å balansere arbeid og foreldre. I et forsøk på å finne trøst opprettholder Kjetil en anonym blogg hvor han får luftet sine indre tanker og følelser. Etter å ha mistet sin kone, søker Kjetil mening med livet og møter ulike utfordringer, inkludert lav selvtillit, farskapskamper og anstrengte forhold til Ainas foreldre. Ettersom bloggingen til Kjetils tar en alvorlig vending og utløser sterk respons fra arbeidsgiveren, møter han nye hindringer mens han kjemper for jobben og avverger kritikk fra foreldrene til Aina. Vatnes roman er en fengslende og kompleks fortelling om selvoppdagelse, og vever Kjetils nåværende kamp med minner fra fortiden, og maler et levende portrett av en manns søken etter mening og hensikt, med alle dens gleder og vanskeligheter. En må-lese for de som er interessert i motivasjonen bak blogging og et dypdykk i kompleksiteten til menneskelige følelser.
«Slik skal vi velge våre ofre» av Bjørn Vatne introduserer oss for Kjetil, en alenefar og reklamepersonell fra Ålesund, Norge, som sliter med utfordringene med arbeid og foreldre. I et forsøk på å finne trøst holder Kjetil en anonym blogg hvor han får luftet sine indre tanker og følelser.
Kjetils liv har vært preget av kamp og tap. Fire år tidligere hadde han og hans avdøde kone Aina sett for seg å flytte til en økologisk kommune i USA for å ha en positiv innvirkning. Dessverre gikk Aina bort under fødselen, og Kjetil ble alene om å oppdra datteren Ingrid. Kjetil søker mening med livet og møter ulike hindringer – lav selvtillit, vanskeligheter med foreldreskapet og anstrengte forhold til Ainas foreldre.
Romanen fletter inn Kjetils nåværende kamper og minner fra hans fortid. Som 12-åring gir en biltur med faren Kjetil et nytt perspektiv på omgivelsene. Etter hvert som forholdet hans til Aina blir dypere, avsløres deres felles drømmer, og etablerer kjærligheten de en gang delte.
Kjetils blogging, i utgangspunktet en form for katarsis, tar en alvorlig vending, og fremkaller en hard respons fra arbeidsgiveren om jobbsikkerheten hans. Samtidig kritiserer Ainas foreldre Kjetils foreldreevner, noe som øker spenningen mellom dem.
Gjennom hele historien skildrer Vatne dyktighetene til Kjetils karakter, og demonstrerer både hans styrker og svakheter, og gjør ham relatert til leserne. Romanen fremhever presset fra det moderne liv, jakten på suksess og selvoppdagelse samtidig som den gir en autentisk utforskning av blogguniverset.
Lesere som ønsker å forstå motivasjonen bak blogging og fordype seg i kompleksiteten til menneskelige følelser vil finne dette fengslende. Imidlertid kan fortellingen noen ganger bli fragmentert på grunn av de brå skiftingene mellom Kjetils selvrefleksjon og det ytre presset som belaster ham. I tillegg kan Kjetils konstante utsettelse og passiv-aggressive tendenser vise seg å være frustrerende for noen, noe som trekker ned den generelle gleden av historien.
Jeg anbefaler på det sterkeste å lese Bjørn Vatnes «Slik skal vi vel handlede ofrene våre» for dens innsiktsfulle og autentiske skildring av bloggverdenen og motivasjonen bak å opprettholde en blogg. Vatne fanger gleden ved å koble til et nettsamfunn og ønsket om selvutfoldelse gjennom skriving. Som leser vil du bli fordypet i Kjetils reise, og dele kampene og triumfene hans mens han navigerer i kompleksiteten i det moderne livet, familiedynamikk og selvoppdagelse. Dette overbevisende verket er et must-lese for de som er interessert i en genuin utforskning av den menneskelige følelsesmessige opplevelsen og forviklingene ved nettkommunikasjon.
Jeg anbefaler på det sterkeste å lese Bjørn Vatnes «Slik skal vi vel handlede ofrene våre» for dens innsiktsfulle og autentiske skildring av bloggverdenen og motivasjonen bak å opprettholde en blogg. Vatne fanger gleden ved å koble til et nettsamfunn og ønsket om selvutfoldelse gjennom skriving. Som leser vil du bli fordypet i Kjetils reise, og dele kampene og triumfene hans mens han navigerer i kompleksiteten i det moderne livet, familiedynamikk og selvoppdagelse. Dette overbevisende verket er et must-lese for de som er interessert i en genuin utforskning av den menneskelige følelsesmessige opplevelsen og forviklingene ved nettkommunikasjon.
Kritikk
Jeg likte godt Bjørn Vatnes debutroman «Slik skal vi vel handlede ofrene våre» . Forfatteren gjør en fantastisk jobb med å fordype seg i kompleksiteten til Kjetils karakter, noe som gjør ham relaterbar og autentisk med sin blanding av styrker, svakheter og hverdagslige kamper. Denne romanen takler ettertenksomt presset i det moderne liv, jakten på suksess og betydningen av selvoppdagelse.
Et aspekt jeg satte spesielt pris på var Vatnes evne til å virkelig fange essensen av bloggverdenen. Gjennom Kjetils anonyme blogg fremhever historien gleden ved å koble til et nettsamfunn, lokket ved selvutfoldelse og katarsisen som kan komme av å dele tanker og følelser med andre. Som en som forstår motivasjonen bak å opprettholde en blogg, syntes jeg dette aspektet av historien var både spennende og nøyaktig.
Dessuten veksler romanen mellom Kjetils nåværende kamper og minner fra fortiden, og skaper dybde og kontekst for hans opplevelser. Disse tilbakeblikkene, inkludert en roadtrip i barndommen med faren og hans første møte med sin avdøde kone Aina, legger til følelsesmessige lag og gjør Kjetils reise enda mer overbevisende.
Det er imidlertid øyeblikk hvor historien skifter for raskt mellom selvrefleksjon og ytre press, noe som kan skape en noe fragmentert fortelling. Mens Vatnes skrivestil er engasjerende, appellerer kanskje ikke denne narrative strukturen til de som leter etter en mer grei historie.
Et annet aspekt som kan være en hit eller miss for enkelte lesere, er Kjetils konstante utsettelse og passiv-aggressivitet. Noen ganger blir disse trekkene frustrerende og kan forringe den generelle gleden av historien. Ikke desto mindre bidrar karakterens relaterte feil til romanens autentisitet.
Totalt sett anbefaler jeg «Slik skal vi vel handlede ofrene våre» for de som er interessert i å utforske kompleksiteten i menneskelige følelser og motivasjonen bak å dele tanker og følelser på nettet. Denne tankevekkende debuten er en fengslende lesning, og tilbyr et rikt lagdelt og autentisk blikk på moderne liv, relasjoner og jakten på personlig oppfyllelse.
0 Kommentarer
På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.