Skeive ikoner
Bjørn Hatterud, Caroline Ugelstad Elnæs & Fin Serck-Hansen
En anmeldelse av Lars Hansen
«Skeive Ikoner» av Bjørn Hatterud, Caroline Ugelstad Elnæs og Fin Serck-Hansen er en fengslende samling historier og fotografier med 29 norske LHBTQ+-ikoner. Fra Sven Johannessønn Henriksens erfaring med mobbing og fordommer til Lill-Ann Chepstow-Lustys vilje til å forfølge sin lidenskap for fotografering, deler hvert ikon en unik og inspirerende reise. Boken inneholder også intervjuer med fremtredende skikkelser som Gerd Brantenberg og Kim Friele, som diskuterer deres kamper og den pågående kampen for likestilling. Forbered deg på å bli grepet av disse mektige historiene og motstandskraften til den menneskelige ånden. Leserens skjønn anbefales imidlertid på grunn av eksplisitte beskrivelser av vold og diskriminering.
«Skeive Icons» er en innbundet bok som omfatter 285 sider med fotografier og fortellinger om norske skeive ikoner, tatt av fotograf Fin Serck-Hansen. Boken inneholder 29 generasjonsportretter, hver med en unik og overbevisende historie. Prosjektet ble initiert av Serck-Hansen, som ved møte med en gammel kjenning på en London-pub i Oslo innså at mange tidligere skeive ikoner var udokumenterte. Han samarbeidet med forfatterne Bjørn Hatterud og Caroline Ugelstad Elnæs for å lage denne omfattende dokumentasjonen.
Et av ikonene som presenteres i boken er Sven Johannessønn Henriksen, skuespiller, dramatiker, samfunnsdebattant og romanforfatter. Henriksen møtte trakassering og fordommer i ungdomsårene, etter å ha blitt født av en samisk far som aldri omfavnet sin kultur. Familien hans flyttet sørover og sluttet seg til Jehovas vitner. I en alder av syv år ble Henriksen slått av faren, og han skjønte at han ble tiltrukket av menn rundt åtteårsalderen. Han forteller om sine erfaringer med å bli mobbet og angrepet av gjenger på 1970-tallet.
Lill-Ann Chepstow-Lusty, en fotokunstner, er et annet ikon i boken. Chepstow-Lusty deler sin erfaring med å søke på en fotolinje på skolen til tross for at hun ble ansett som talentløs av familien. Gjennom utholdenhet og kreativitet fikk hun plass i programmet og ble etter hvert en prisvinnende fotograf. Chepstow-Lusty har en dyp hengivenhet for hennes unike etternavn.
Gerd Brantenberg, forfatter og feminist, trekkes også frem i boken. Brantenberg kjempet med sine følelser for kvinner, og anså det som en belastning å tilhøre en liten og merkelig minoritet. Hun diskuterer sensur av homofilt og lesbisk materiale og hvordan folks oppfattede seksuelle legninger fortsatt kan være en kilde til overraskelse.
Forfatterne, Hatterud og Ugelstad Elnæs, intervjuet Kim Friele, en markant skikkelse i norsk homohistorie. Friele deler sine erfaringer med å møte skremmende situasjoner på grunn av hennes åpenhet om å være lesbisk.
«Skeive Ikoner» er en betydningsfull og engasjerende bok som bringer oppmerksomhet til historiene og kampene til enkeltmennesker innenfor det skeive miljøet i Norge. De kraftfulle fortellingene og mangfoldet av opplevelser som skildres i boken understreker viktigheten av representasjon, motstandskraft og den pågående kampen for likestilling. Boken kan imidlertid være utfordrende for enkelte lesere på grunn av de eksplisitte beskrivelsene av vold og fordommer som de skeive ikonene møter.
Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «Skeive Ikoner» for dens kraftfulle og rørende fremstilling av skeive individer i Norge. Denne boken står som et essensielt bidrag til den pågående samtalen rundt LHBTQ+ rettigheter og aksept, og viser motstandskraften og mangfoldet til det skeive samfunnet. Gjennom fengslende fortellinger og unike historier understreker «Skeive Icons» viktigheten av representasjon og fremhever kampene disse banebrytende figurene står overfor. Mens boken inneholder eksplisitte beskrivelser av vold og fordommer, fungerer den til syvende og sist som et vitnesbyrd om styrken og utholdenheten til skeive ikoner i Norge og utover.
Jeg anbefaler på det sterkeste å lese «Skeive Ikoner» for dens kraftfulle og rørende fremstilling av skeive individer i Norge. Denne boken står som et essensielt bidrag til den pågående samtalen rundt LHBTQ+ rettigheter og aksept, og viser motstandskraften og mangfoldet til det skeive samfunnet. Gjennom fengslende fortellinger og unike historier understreker «Skeive Icons» viktigheten av representasjon og fremhever kampene disse banebrytende figurene står overfor. Mens boken inneholder eksplisitte beskrivelser av vold og fordommer, fungerer den til syvende og sist som et vitnesbyrd om styrken og utholdenheten til skeive ikoner i Norge og utover.
Kritikk
Jeg må si at «Queer Icons» er en utrolig rørende og virkningsfull bok som virkelig rørte meg. Historiene til disse norske queer-ikonene, møysommelig dokumentert gjennom kraftfulle fotografier og personlige fortellinger, er et vitnesbyrd om det skeive miljøets motstandskraft og mangfold. Det er virkelig øyeåpnende å se kampene disse individene møtte og hvordan de overvant hindringer for å markere seg i det norske samfunnet.
Det jeg fant spesielt overbevisende var mangfoldet av opplevelser som ble vist frem i boken. Fra Sven Johannessønn Henriksens hjerteskjærende fortelling om trakassering og fordommer til Lill-Ann Chepstow-Lustys inspirerende reise med selvoppdagelse og utholdenhet, fanger boken virkelig essensen av den skeive opplevelsen. Hver historie er unik, men de deler alle en rød tråd av mot, besluttsomhet og den urokkelige søken etter selvutfoldelse.
En av de mest kraftfulle aspektene ved boken er dens uunnskyldende fremstilling av de harde realitetene mange skeive individer står overfor. Disse historiene om vold, fordommer og undertrykkelse tjener som en sterk påminnelse om den pågående kampen for LHBTQ+ rettigheter og aksept. Det er både hjerteskjærende og irriterende å lese om opplevelsene til disse bemerkelsesverdige menneskene, men det er også utrolig inspirerende å se hvordan de har hevet seg over motgangen.
Når det er sagt, er kanskje ikke denne boken for alle. Dens eksplisitte beskrivelser av vold og fordommer kan være utfordrende og til og med plagsomme for noen lesere. Jeg mener imidlertid bestemt at viktigheten av disse historiene ikke kan overvurderes. «Queer Icons» er et kraftfullt og nødvendig bidrag til den pågående samtalen rundt LHBTQ+ rettigheter og aksept, og jeg anbefaler den på det varmeste til alle som ønsker å utdype sin forståelse av den skeive opplevelsen.
0 Kommentarer
På Leserlyst.com elsker vi at leserne deltar og uttrykker sine meninger. Din stemme er viktig for oss. Føl deg fri til å kommentere og dele dine tanker om denne boken. Vi ser frem til dine tilbakemeldinger.